Historiek

De Heindonkse fanfare zag het levenslicht in 1879. In dat beruchte jaar schonk de Willebroekse brouwer Peeters een aantal koperinstrumenten aan de Heindonkse zangvereniging. Dit was volgens de annalen de directe aanleiding voor de oprichting van de fanfare “Iever Maakt Vooruitgang”. Onder het motto “Het zal wel gaan, het moet gaan, zie je wel, het gaat al” ging de fanfare van start. Onder leiding van de opvolgende dirigenten Mane Kwak Rottiers, Louis Verbruggen, Louis Van Aken, Louis Spiessens en Louis Doms groeide de fanfare uit tot een niet meer weg te denken begrip in de Heindonkse microkosmos.

 In 1929 kreeg de fanfare het predikaat “Koninklijke”. Na de Tweede Wereldoorlog tilden onder andere dirigenten Alfons De Wit en Karel Doms de fanfare op tot een meer dan behoorlijk niveau. Het jaar 1979 was het eeuwfeestjaar voor de fanfare: drie dolle dagen volstonden amper om dit te vieren! Het dirigeerstokje belandde in 1981 in de gedreven handen van Roger Boeykens, die erin slaagde om via de provinciale tornooien de Heindonkse muzikanten naar de afdeling “uitmuntendheid” te loodsen.

Sinds 1989 berust de muzikale leiding bij dirigent Wim Van Dessel. Hij bevestigde de fanfare in de afdeling “uitmuntendheid” en kneedde in de afgelopen decennia de Heindonkse fanfare samen tot een uitstekend muzikaal ensemble.

Om in 1999 het 120-jarige bestaan van de fanfare op passende wijze te vieren, namen de Heindonkse muzikanten een cd op met toepasselijke naam “Fanfare”. Iever Maakt Vooruitgang beschikt nu over een dertigtal muzikanten, de fanfare zorgt zelf voor jeugdopleiding en is present op alle manifestaties in het kleine zakdoekdorp: serenades tijdens WK’s roeien en kajak, tuinfeesten, promenades, concerten, aubades, jubilea, …

In een tijd waarin er overal fanfares ophouden met te bestaan, kan dirigent Wim Van Dessel wekelijks rekenen op een gemiddelde aanwezigheid van 30 muzikanten op de donderdagavondrepetitie. Op een bevolking van bijna 700 inwoners mag dit gezien en gehoord worden..